NA OBISKU V ČIPKARSKI ŠOLI

To leto poteka 110. obletnica delovanja Čipkarske šole v Žireh, ki jo danes vodi Branka Grošelj. Učenci 9. razredov smo si prav zaradi tega v sredo, 23. septembra, šolo tudi ogledali. Ogled je trajal eno šolsko uro, naučili pa smo se marsikaj o ‘kleklanju’, čipkah in o šoli sami, na primer, da pri ‘kleklanju’ uporabljamo tako imenovane ‘klekelnje’ in ‘punkl’ in podobno. Po predstavitvi smo se tudi sami preizkusili v tem in ‘klekljali’ kitke, s katerimi vsak začetnik prične svoje potovanje v svet čipk. Pri klekljanju smo se kar zabavali in s tem je za nami preprosta, a zanimiva izkušnja.

Kristian Mazzini, 9.c

OGLED ČIPKARSKE ŠOLE

Letošnje leto praznuje žirovska čipkarska šola 110. obletnico neprekinjenega delovanja čipkarske šole, zato smo v torek 22. septembra. pri pouku slovenščine odšli na predstavitev čipkarske šole. Predstavila  nam jo je zdajšnja učiteljica klekljanja Branka Grošelj. Čipkarska šola je bila ustanovljena leta 1906. Šolo je uvedla prva učiteljica klekljanja Leopoldina Pelhan,ki je v svojih letih izučila mnogo generacij, sledila ji je Angelca Jesenko, ki je svoje delo nadaljevala tudi po letu 1945. Za velik razcvet je poskrbela strokovna učiteljica klekljanja Marica Albreht, še pred njo je nekaj let poučevala Anda Grošelj, zdaj pa v čipkarski šoli poučuje že prej omenjena Branka Grošelj. Ker pa čipka ne nastane kar tako, potrebuješ za delo tudi ustrezne pripomočke, kot so blazina oziroma punkelj, košara, klekeljne, vzorec oziroma papirc, sukanec, bucike, kvačko, škarje pa tudi veliko veselja, kreativnosti, potrpežljivosti ter delovnih in pridnih rok.

Ko prideš v čipkarsko šolo, te najprej naučijo osnovno tehniko – kitko. Učenci smo se je tudi na predstavitvi poskušali naučiti. Učiteljica ima narejen poseben načrt, katere tehnike se moraš naučiti v katerem razredu, da ga opraviš. Ko opraviš razred, dobiš na koncu šolskega leta potrdilo oziroma priznanje za opravljen razred. Če pa hodiš v čipkarsko šolo že kar nekaj časa, se lahko z usvojenim znanjem lotiš večjih čipk, prtov, nakita, zaves, okraskov ali unikata. Žirovska čipkarska šola sodeluje tudi na raznih natečajih in tekmovanjih, na katerih je že velikokrat dosegla izjemne uspehe. Za vse uspehe pa je potrebno veliko truda in potrpežljivosti. Učenci smo bili zelo zadovoljni z nekoliko drugačno uro slovenščine.

Blažka Cankar, 8.a

V ČIPKARSKI ŠOLI

V sredo, 22. Septembra smo se z razredom odpravili v čipkarsko šolo, ker drugo leto praznujemo 110 let njenega delovanja.

Tam nam je učiteljica klekljanja gospa Branka Grošelj predstavila nekaj stvari o klekljanju in klekljarski šoli. Povedala nam je, da je to šolo uvedla Leopoldina Pelhan. To je bilo leta 1906.

Učiteljica Branka nam je tudi pokazala nekaj nagrajenih klekljanih umetnin. Povedala pa nam je, da nekateri učenci sami rišejo vzorce za klekljanje.  Ob koncu ure smo vsi poskušali klekljati kitko. Tisti, ki pa obiskujemo čipkarsko šoli, smo pomagali ostalim.

Čas nam je tak hitro minil, da smo se morali posloviti in zapustiti učilnico. Bili smo veseli in navdušeni nad klekljarsko šolo.

Jerneja Trček, 6. a