OGLED ČIPKE MANCE AHLIN IN RAZSTAVE ŽIROVCI SO ZAPISALI

V ponedeljek, 30. novembra 2015 smo se z šestimi razredi osnovne šole Žiri odpravili na ogled čipke, imenovane Pogled skozi čipkarsko okno in razstavo Žirovci so zapisali. Učiteljica nam je razložila, da Manca Ahlin iz Izgorij živi sedaj v New Yorku. Povedala nam je, da je Manca Ahlin prekrasno okrasila že restavracijo v New Yorku. Tudi Žirovci smo jo prosili, če nam bi ob praznovanju šestdesetletnice kulturnega društva DPD Svoboda okrasila tudi avlo kulturne dvorane Kina Žiri. Čipko je naredila iz 300 metrov vrvi. Namesto Žirov  je obesila kopita čevljev. Ker ji je nekaj vrvi ostalo, je njena sestra Ana Ahlin z vrvjo naredila še čudovito novoletno smrekico.

Ogledali smo si razstavo knjig, ki so jih napisali Žirovci, pa tudi osnovnošolske iskrice so bile razstavljene. Po zanimivem ogledu smo se zapisali v knjigo obiskovalcev in se vrnili nazaj v šolo.

Lucija Žakelj, 6. razred

POGLED SKOZI ČIPKASTO OKNO NA ŽIRI

V decembru smo si učenci devetih razredov OŠ Žiri ogledali delo arhitektke Mance Ahlin.

Manca Ahlin, znana oblikovalka, ki izvira iz Izgorij, je obiskovala OŠ Žiri. S tem se je vpisala tudi v klekljarsko šolo, ki ji jo je predlagala sošolka. Po končani osnovni je hodila na šolo za oblikovanje, od tam pa na fakulteto za arhitekturo. Najprej jo je obiskovala v Sloveniji, nato tudi v Barceloni. Tam je spoznala mnogo različnih kultur in običajev ter se odločila za življenje v New Yorku. Seveda pa nikdar ni pozabila na Žiri in čipko.

Zato je v znani mediteranski restavraciji v New Yorku ustvarila pravo umetnino. To je nekakšna stena iz kilometra konopljine vrvi, ki je spletena v čipko. Hitro je postala znana in novica o tem je prišla tudi v Žiri.

Tako je prišlo do ideje, da tudi naš kraj potrebuje delo domačinke.

Ker DPD svoboda letos praznuje 60. obletnico, so se odločili, da povabijo ustvarjalko »velike čipke«, ki bi bila hkrati tudi lepo darilo za praznik (mimogrede je to tudi Čipkarski šoli, ki letos praznuje 110-letnico, velik poklon).

Tako so poklicali Manco, ki se je z veseljem odzvala, in ko je prišla domov, se je začelo ustvarjanje.

Prvi del čipke je že prej po Mančinih navodilih ustvarila njena sestra, nato pa sta delo nadaljevali skupaj. Tako sta iz 350 metrov naravne vrvi ustvarili pravo mojstrovino. Namesto bucik in punklja sta s kladivom v tla zabijali žeblje. Okrog sta ovijali sukanec – vrv, ki pa ni bil na klekljih, temveč zvit v kolute. Po treh tednih je bila čipka končana. Manca jo je obesila v avlo kinodvorane Žiri in ogledali smo si jo tudi mi.

Skulptura se imenuje »Pogled skozi čipkasto okno na Žiri«. 

Razpeta je med enega od obokov v avli. V ozadju je povečana 7 metrov dolga tapeta s sliko Žirov, poleg pa stoji še manjša smrečica, ki jo je izdelala Mančina sestra iz ostankov vrvi.

Klekljarska tehnika v čipki je večinoma slepi ris s par posebnostmi. Nekaj je samo sukanja, vrv pa se elegantno prepleta med obokom. Čipka je zelo zanimiva, saj se nekateri deli vrvi skozi celoto vpletajo in izpletajo iz glavnega vzorca ter tvorijo samosvoje oblike. Vzorec se konča s kopiti za čevlje, ki so jih podarili žirovski čevljarji. Obešena so na razpotegnjenem delu, ki predstavlja reko Soro, kopita pa žir – simbol Žirov. Ideja je vsekakor izvirna in zelo kreativna.

Žirovci pa smo lahko ponosni, da imamo tudi pri nas sedaj izum oblikovalke Mance Ahlin.

Nikolina Vončina