Žirovsko čipkarsko šolo je ob koncu junija čakal še en pomemben dogodek – Slovenija je namreč v okviru organizacije OIDFA gostiteljica 17. Mednarodnega klekljarskega kongresa. Kongresno dogajanje je potekalo od 20. junija do 2. julija 2016. V to dogajanje se je aktivno z več dogodki in ob finančni podpori Občine Žiri vključila tudi žirovska klekljarska tradicija oz. posamezni nosilci le-te.

V času kongresnega dogajanja se je odvilo več razstav. V Žireh je bilo odprtje razstav 20. junija 2016 ob 18. uri v Kulturnem središču Stare Žiri. Program ob odprtju so pripravili učenci OŠ Žiri in MoPZ Alpina. Od takrat naprej so do začetka septembra v Stari šoli med drugim na ogled razstava Čipkarske šole Žiri Živeti čipko – Living lace.

Kot spremljajoče razstave smo žirovsko čipko in aplikacije le-te posredovali tudi v Etnografski muzej in Mestni muzej v Ljubljani, Čipkarska šola Žiri se je predstavila tudi v Predsedniški palači.

Pred samim kongresom na Gospodarskem razstavišču je učiteljica Branka Grošelj izvedla za udeleženke kongresa v Žireh strokovno klekljarsko delavnico: Satovje – prostor, kjer domuje klekljana čebela.

Učenke čipkarske šole so se udeležile tudi uličnega klekljanja za Guinessovo knjigo rekordov (22).

Na kongresu v Ljubljani, 24.–26. junija, sta se na Gospodarskem razstavišču na skupnem razstavnem prostoru, ki ga je za našo predstavitev načrtoval Matej Kalan, enotno predstavili Čipkarska šola Žiri in prostovoljno klekljarsko društvo Cvetke.

Z referatom pa je čipkarsko šolo zastopal Marijan Žakelj (Čipkarska šola Žiri).

Na zaprtju kongresa so naše učenke sodelovale tudi v kulturnem programu z veliki klekeljni.

Prav tako so bile v večja slovenska klekljarska središča, torej tudi v Žiri, organizirane pred- in pokongresne ture ter izleti posameznih skupin. V našem kraju smo pričakali več gostov iz drugih držav (Nemčija, Japonska, Madžarska …) – napovedanih in nenapovedanih; v promocijo so se vključili žirovski posamezniki in društva (Turistično društvo, Muzejsko društvo, Kmečke žene, MoPZ Alpina idr.).

Želeli smo si, da bodo udeleženci 17. Mednarodnega klekljarskega kongresa OIDFA začutili, da v Žireh živimo čipko oz. je stalna spremljevalka življenja Žirovk in Žirovcev. Da nam je uspelo, priča tudi sporočilo vodja ene od agencij pokongresne ture, ki je v Žiri pripeljala preko 200 turistov iz različnih držav:

/…/Izvedba čipkarskega dogodka za kongresno turo udeležencev mednarodnega čipkarskega kongresa v Sloveniji je bila imenitna. Ravnokar sem dobil povratno informacijo od udeleženk, ki so izpostavile Žiri, kot vrhunec njihovega potovanja po Sloveniji. Tisto, kar ji je prepričalo je bil topel gostoljuben sprejem v Žireh in res dobro in domiselno pripravljene čipkarske vsebine.

Topel  človeški kontakt je ključen pri dobrem gostoljubju in tukaj ste lahko v vzor ostalim.

– 17. MEDNARODNI KLEKLJARSKI KONGRES OIDFA

– Italijanska Čipka

– Poljska čipka