UPORABNA ČIPKA

Že sam slogan Živeti čipko pove, da želimo čipko živeti. Tudi danes, 110 let po ustanovitvi Čipkarske šole Žiri. S tem prehajamo na današnji način življenja in prenašamo tradicijo v sodobnost. 

 

Učenci vseh razredov in učiteljice ter ostali zaposleni na šoli ob različnih priložnostih uporabljamo čipke, klekljarske vzorce oz. motive le-teh.

 

Z vidika uporabnosti čipke smo zelo veseli, da sta se na našo pobudo odzvala priznana slovenska oblikovalca Urška in Tomaž Draž, ki kolekcijo Živeti čipko oz. Living lace opisujeta tako: Draževa kolekcija Living Lace, pomlad-poletje 2016, je našla inspiracijo v žirovski čipki, slovenski čipki z bogato dolgoletno tradicijo. Kreativna sinergija je rezultat sodelovanja s Čipkarsko šolo Žiri, ustanovljeno leta 1906. Draž je za preplet tradicionalnega in sodobnega razvil posebno tehniko luknjičastega pletenja, ki je znamenito čipko prenesel iz enega v drug tekstilni medij.  … Kolekcijo dopolnjujejo modni dodatki iz klekljane čipke in elegantna ter udobna obutev tovarne Alpina, prav tako iz Žirov. 

Na šoli smo prav zato ponosni tudi na sodelovanje z žirovsko tovarno Alpina, ki je s posluhom za izdelke iz čipke pokazala podporo žirovski kulturni dediščini. Sodelovanje z Alpino še krepimo in upamo, da bo načrtovano delo uspelo. 

čipka obleke_jpg

 

Kolekcija oblačil Living lace 2016 (foto Blaž Samec)

alpina čipka

 

Kolekcija obutve Living lace 2016 (foto Blaž samec)

Izdelke učenk naše šole pa je v svoje dekoracije vključil tudi Sanjski šopek. Tako sta se ponovno prepletli tradicija in sodobnost; čipka v povezavi z naravnimi materiali v skladu s sodobnimi folklorističnimi trendi. Namizni venček ima tudi za našo čipkarsko šolo posebno sporočilnost … Od bombaža, vrvi, niti do kitke v nakleklano ribico … 

Sanjski sopek 6 (5)

 

Sanjski šopek

Tradicionalno pa je čipko v sodobnost in v svet  – sicer ne posebej za našo šolo – ponesla tudi Manca Ahlin. Manca si je ob njenem obisku ogledala našo čipkarsko šolo in se pogovarjala z nekaterimi učenkami. Vsi učenci šole pa si bodo v avli DPD Svobode ogledali njen Pogled skozi čipkasto okno.